Uncategorized

Software Audio Digital Untuk Mac

Apple desktop merupakan perpustaan untuk kebanyakkan perisian kreatif seperti image editor, vector graphic suites, RAW photo processors, audio manipulation software, video editor. Dan sangat sesuai untuk dijadikan stesen kerja audio digital untuk membuat muzik. 

  • NANOSTUDIO
Nanosudio adalah aplikasi iOS percuma yang popular dibangunkan oleh Blip Interactive.  Menggunakan pendekatan MIDI dan sample-based approch bermakna ia tidak sesuai untuk merekod guitar dan vokal anda.Anda boleh memuatkan sample menggunakan sampler yang disertakan dan memadamkannya sekiranya tidak perlu. Tetapi anda perlu rekod ia luar dari nanostudio. Anda juga boleh download sample tersebut dari laman web Nanostudio. 
  • GARAGEBAND
Antara software percuma terbaik untuk music production. Ia mempunyai interface yang mesra pengguna, kaya dengan bunyi yang sedia ada di dalam library, dan mempunyai pelbagai jenis instrumen dan juga effect.  Merupakan aplikasi yang hebat untuk recording, arranging, dan composing music. Instrumen yang disertakan juga tidak kurang hebatnya, dan sample tersebut boleh didapati secara percuma dengan Apple Loops.Anda mungkin memerlukan sedikit masu untuk membiasakan diri dengan software ini. Termasuk dengan MIDI seperti vitual drummer , dan audio effect seperti amplifier gitar. 
  • LMMS
Merupakan software open source yang pada mulanya direka untuk Linux, disertakan dengan virtual instrumen, pelbagai sample, dan juga sokongan plugin  LMMS atau dikenali sebagai Linux MultiMedia Studio. Sekarang boleh didapati di Windows dan MacOS.LMMS tidak seperti GarageBand yang recording-friendly, sebaliknya hebat dalam membuat melodi dan juga beats menggunakan piano roll dan step sequencer. Anda boleh import recorded sample, dan juga mempunyai pelbagai instrument virtual yang menarik. 
  • TRACKTION T5
Merupakan software audio digital yang mempunyai feature editing dan recording yang lengkap.  Tracktion 5 juga menggunakan MIDI dan juga trek audio, lengkap dengan set recording dan editing feature, mempunyai keupayaan untuk mix dan share projek anda.Anda juga boleh upgrade software ini ke berbayar yang mempunyai pelbagai lagi feature yang menarik yang tidak ada pada versi percuma. 
  • AUDACITY
Audacity merupakan software audio digital yang boleh pertimbangkan sekiranya anda mahu membuat muzik. Percuma dengan audio editor dan manipulator, interface mungkin nampak tidak menarik tetapi ia mempunyai tools secukupnya untuk menyunting dan mengubah audio.  Aplikasi ini mempunyai pelbagai effect seperti equalizers, reverb, echo, distortion, chorus, dan banyak lagi. Ia juga disertakan dengan sokongan multitrack untuk mengendalikan banyak wave file sekali gus.Anda boleh mencuba dahulu software berikut dan yang mana menjadi pilihan anda?