Uncategorized

Perbandingan Jenis Teknologi Keyboard Popular – Part 2

3. MECHANICAL KEYBOARD
Teknologi mechanical keyboard sedang mengalami kebangkitan terutama dalam pasaran selepas ia dipertimbangkan value dipasaran khusus untuk pengemar keyboard.Mechanical keyboard mempunyai switch lengkap di bawah setiap kekunci yang terdiri daripada asas (base), spring, stem (batang). Dari segi fungsi, adalah sangat serupa dengan membrane keyboard dengan perbezaan utama ialah penggunaan spring menyediakan rintangan dalam ketidaan getah.Selepas menekan kekunci pada mechanical keyboard, gegelung spring menyediakan rintangan seperti plugger yang menekan switch, yang kemudian menghanta isyarat ke komputer anda.Bergantung kepada bahagian-bahagian yang digunakan, ada orang yang suka bermain-main dengan keyboard seperti ini kerana anda boleh mengawal jumlah tekanan yang diperlukan untuk digerakkan, seta jumlah ketukan pada kekunci dan keseluruhan rintangan pada spring tersebut.
JADI JENIS KEYBOARD YANG MANA SESUAI DENGAN ANDA?
Apa yang tertera diatas bukan senarai lengkap teknologi keyboard yang ada diluar sana, tetapi ia meliputi jenis teknologi keyboard yang popular di pasaran hari ini.
Gamers
Untuk seorang gamers, pilihan yang paling jelas adalah menggunakan mechanical keyboard kerana mempunyai tahap tinggi dalam penyesuain dan peningkatan maklum balas sentuhan, menyedarkan pemain kekunci apa yang ditekan/gerakkan.Gamers cenderung untuk memilih mechanical keyboard dengan bahagian yang lebih keras untuk menggurangkan kesilapan menekan kekunci yang salah tanpa sengaja, maka ini adalah satu satu spesifikasi yang khusus untuk mereka, atau menukar perkakasan keyboard itu sendiri dengan menggunakan kit yang dijual di dalam talian.
Casual Computer Users (pengguna biasa)
Bagi kebanyakan pengguna, membrane keyboard adalah satu penyelesaian yang sangat efektif yang murah, ringan dan agak tahan lama kepada casual user. Ini merupakan keyboard yang sangat popular dimana ramai pengguna di luar sana menggunakannya, jadi apa jenis keyboard  selagi ia boleh berfungsi selagi itu kita akan gunakan.
Writers
Bagi sesiapa yang menggunakan beribu-ribu ketukan kekunci sehari – seperti seorang penulis – tidak ada jawapan yang jelas. Akhirnya keputusan itu bergantung kepada citarasa anda.papan kekunci mekanikal biasanya pilihan yang hebat, walaupun tidak seperti versi yang gamers gunakan dengan kekunci yang lebih keras, sentuhan lembut sering diperlukan untuk mengurangkan ketegangan jari.