508 Jalan Kanan 1, Kampung Pandan 55100 KL +6017 288 2349
Uncategorized
Kenapa perlu menggunakan VPN berbayar sedangkan ada alternatif seperti VPN percuma? Selepas melakukan beberapa penyelidikan, VPN berbayar adalah lebih baik daripada versi percuma. Ada juga dimana kosnya lebih rendah, bergantung pada servis VPN yang anda gunakan.Dibawah merupakan sebab mengapa VPN berbayar lebih baik dari VPN percuma 
VPN BERBAYAR MEMPUNYAI KURANG SEKATAN
Jika dibandingkan kelajuan VPN percuma, mereka menghadkan pengguna dalam beberapa benda, untuk menghalang penyalahgunaan pengguna. Sekatan yang paling biasa adalah data limits, speed limits, connection limits, poor regional availability, dan login queues.Dengan VPN berbayar anda kurang mendapat sekatan berbanding VPN percuma dan mendapat akses yang penuh untuk penggunakan VPN tersebut. 
VPN BERBAYAR MEMPUNYAI PERKHIDMATAN YANG LEBIH BAIK
Sebagai pengguna VPN berbayar, anda adalah sumber pendapatan untuk perkhidmatan tersebut.Dengan itu kepentingan yang terbaik adalah untuk memastikan anda sebagai pelanggan tidak lari dari menggunakan servis mereka. Mereka akan menyediakan pelbagai insentif untuk membuat anda berasa bahagia selalu.Antara manfaat yang diberikan untuk VPN berbayar biasanya mempunyai pemilihan pelayan yang lebih luas di seluruh dunia. Server VPN berbayar lebih cepat dan mempunyai uptime yang lebih dipercayai.VPN clients berbayar memberi lebih qualiti. Apa yang lebih penting adalah sekiranya berlaku masalah VPN berbayar mempunyai customer support sedang VPN percuma jarang mendapat customer support. 
VPN BERBAYAR LEBIH TRUSTED
Sekiranya anda mendaftar dengan servis VPN berbayar yang dipercayai, anda boleh menarik nafas lega kerana mereka tidak akan tutup secara tiba-tiba. Ada kemungkinan servis VPN berbayar boleh tutup, tetapi ianya jarang berlaku. Sebaliknya untuk pengguna VPN percuma terpaksa bertukar-tukar dari servis perkhidmatan ke perkhidmatan yang lain. Hanya beberapa tahun yang lalu, VPN berbayar hanya digunakan oleh mereka yang mahir IT, ahli perniagaan dan juga mereka yang mementingkan privasi. Kini, orang ramai faham akan faedah yang diberikan VPN berbayar untuk mereka dan juga industri.
0

Uncategorized
Di zaman dunia tanpa sepadan  menjadikan teknologi seperti laptop, komputer dan perlbagai jenis peranti elektronik lain yang menjadi keperluan orang ramai kini. Tidak seperti Gen X & Y terdahulu di mana penggunaanya tidak macam sekarang.Penggunaan laptop sudah menjadi trend dan sangat penting bagi mereka yang melakukan perniagaan offline, online tidak lupa pada anak-anak sekarang yang majoritinya celik IT.(contoh gambar laptop)Walau bagaimana pun, kita semua tidak akan dapat lari dengan masalah seperti laptop slow dan sebagainya. Masalah laptop slow ini sedikit sebanyak boleh mempengaruhi kerja kita. Sebagai contoh anda seorang student dan sedang membuat thesis ataupun assignment dan laptop tersebut meragam.Anda sebagai pengguna laptop mesti tertanya-tanya kepada laptop yang anda gunakan ini slow? Bukan anda seorang saja mengalami masalah ini, ramai lagi di luar sana yang mengalami situasi seperti anda. KENAPA LAPTOP BOLEH JADI SLOW? (ungkapan seperti ini akan bermain difikiran anda)
DI ANTARA PUNCA KENAPA LAPTOP JADI SLOW :
  1. MASALAH PADA HARDISK LAPTOP ANDA (hardisk health dah drop, bad or weak sector, fungsi read&write hardisk slow)
  2. TERLALU BANYAK BROWSER ADD-ONS (anda boleh check add-ons ini di browser yang anda gunakan, buang mana yang tidak diperlukan)
  3. RUNNING LEBIH DARI 3 PROGRAMS DALAM MASA YANG SAMA (running program-program yang menggunakan banyak memory boleh menyebabkan laptop slow)
  4. FILE WINDOWS ATAU REGESTRY CORRUPTED (masalah ini mungkin disebabkan hardisk rosak atau virus)
  5. MEMBUKA TERLALU BANYAK OPEN TABS PADA BROWSER (ini memang ramai yang suka buat buka banyak sangat open tabs)
  6. MENGGUNAKAN PROGRAMS YANG HEAVY DUTY (sebagai contoh aplikasi seperti video editing)
  7. LAPTOP SUDAH DIJANGKITI VIRUS (seperti malware dan sebagainya boleh menjadikan laptop anda slow)
  8. BANYAK START UP PROGRAMS YANG RUNNING
  9. HARDISK PENUH ATAU HAMPIR PENUH
  10. TAK CUKUP MEMORY (RAM)
  11. OVERHEATING (lama tak servis komponen laptop cepat panas)
MENCARI-CARI TEMPAT UNTUK FORMAT LAPTOP ANDA?
Kami di FR Laptop Service sedia membantu anda dalam menyelesaikan masalah berkaitan dengan laptop anda yang mahu di format. Ramai pelanggan datang ke kedai kami mengadu tentang masalah laptop slow dan nak format.FR Laptop service telah menyelesaikan banyak servis berkenaan dengan laptop slow dan format dan tidak perlu bimbang. Semasa anda datang ke kedai staff kami akan melayan dan bertanya akan masalah laptop anda serta memberi penerangan dan penyelesaian dan servis apa.(contoh gambar)(contoh gambar)
FORMAT / UPGRADE OPERATING SYSTEM UNTUK WINDOWS
Clean format / Format backup
  • WINDOWS 7
  • WINDOWS 8.1
  • WINDOWS 10
 Basic software yang diberikan secara percuma
  • Media player
  • Antivirus
  • Office word
  • Web browser
  • Pdf reader
  • Web cam software
  • Picasa
  • Installed driver
  • Winrar
 
FR JUGA ADA SERVIS UNTUK FORMAT OPERATING SYSTEM MAC & IMAC
Format clean / Format backup
  • OS X Yosemite + software office word
  • OS X El Capitan + software office word
 
Apa yang menarik di FR LAPTOP SERVICE?
Setiap servis dilakukan dengan dengan berkualiti dan jujur sama seperti yang motto kami yang menekankan servis berkualiti dan jujur semasa menjalankan tugus dan macam-macam lagi kelebihan dan kelainan yang lain dari kedai lain.Banyak customer kami telah memberi feedback yang positif dan juga review 5 bintang. Tak percaya dengan apa yang telah FR katakan? Anda semua boleh melihat sendiri review dan feedback daripada pelanggan kami yang sangat berpuas hati di www.facebook.com/pg/FRLaptopService/reviews/ 
FR ADA MENYEDIA SERVIS LAIN?
Kami di FR Laptop Service juga ada menyediakan perkhidmatan lain selain dari format laptop dan mac / imac.
  1. Service Clean Dust & Thermal Paste
  2. Replace screen laptop dan macbook
  3. Replace battery External & Internal
  4. Adepter Laptop
  5. Replace Hardisk & SSD
  6. Replace CMOS battery
  7. Replace External & Internal Keyboard
  8. Replace Macbook Battery
  9. Repair Motherboard
  10. Replace Graphic Chipset
  11. Replace Cable Screen
  12. Replace Charger Port
  13. Replace RAM Laptop & Macbook
  14. Replace Fan
  15. Replace Macbook Keyboard
  16. Replace Wireless Card
  17. Replace Webcam
FR JUGA MENYEDIAKAN SERVIS RUNNER BAGI MEREKA YANG TIADA MASA DAN SIBUK UNTUK DATANG KE KEDAI
BERMINAT DAN NAK DATANG KE FR LAPTOP SERVICE?
Anda boleh google map / waze & taip `FR Laptop Service’ Waktu perniagaanSabtu – Khamis       : 9am – 9pmJumaat                       : 9am – 12pm, 3pm – 9pmCuti                             : Cuti AM Anda juga boleh like dan follow facebook FR Laptop Service untuk mendapatkan info terkini seperti tips berkenaan dengan laptop, contest dan juga promosi yang di sediakan oleh FR Laptop Service. 
0

Uncategorized
Zaman sekarang tak macam dulu-dulu tak ramai yang memiliki laptop. Sekarang hampir semua orang memiliki sekurang-kurangnya satu laptop di dalam rumah mereka.Kami di FR Laptop Service menawarkan pelbagai jenis servis untuk laptop, macbook dan juga imac untuk mereka yang mengalami masalah. 
Berikut merupakan antara servis yang ditawarkan di FR Laptop Service :
  1. Format windows 7/8/10
  2. Format macbook & imac OS X
  3. Service Clean Dust & Thermal Paste
  4. Masalah Blue Screen (BSOD)
  5. Replace screen laptop dan macbook
  6. Replace battery External & Internal
  7. Adepter Laptop
  8. Replace Hardisk & SSD
  9. Replace CMOS battery
  10. Replace External & Internal Keyboard
  11. Replace Macbook Battery
  12. Repair Motherboard
  13. Replace Graphic Chipset
  14. Replace Cable Screen
  15. Replace Charger Port
  16. Replace RAM Laptop & Macbook
  17. Replace Fan
  18. Replace Macbook Keyboard
  19. Replace Wireless Card
  20. Replace Webcam
Kami di FR Laptop Service sedia membantu anda dalam menyelesaikan masalah berkaitan dengan laptop anda. Ramai pelanggan datang ke kedai kami mengadu tentang masalah laptop mereka alhamdulilah masalah laptop tersebut dapat diselesaikan.FR Laptop service telah menyelesaikan banyak masalah berkenaan dengan laptop dan tidak perlu bimbang. Semasa anda datang ke kedai staff kami akan melayan dan bertanya akan masalah laptop anda serta memberi penerangan dan penyelesaian dan servis apa yang perlu dilakukan.  
Di mana lokasi kedai FR Laptop Service?
Anda boleh google map / waze & taip `FR Laptop Service’ Waktu perniagaanSabtu – Khamis       : 9am – 9pmJumaat                       : 9am – 12pm, 3pm – 9pmCuti                             : Cuti AMBagi mereka yang sibuk dan tidak mempunyai kelapangan masa, FR Laptop Service ada menyediakan perkhidmatan Runner untuk Pickup & Delivery sekiranya anda memerlukannya.
0

Uncategorized
  1. MASALAH PADA HARDISK LAPTOP ANDA (hardisk health dah drop, bad or weak sector, fungsi read&write hardisk slow) Hardisk juga merupakan tempat menyimpan semua data seperti file, gambar, video, music termasuk juga operating system.
 
  1. TERLALU BANYAK BROWSER ADD-ONS (anda boleh check add-ons ini di browser yang anda gunakan, buang mana yang tidak diperlukan) Terlalu banyak add-ons boleh memudaratkan performance laptop tetapi bukan semua add-ons.
 
  1. RUNNING LEBIH DARI 3 PROGRAMS DALAM MASA YANG SAMA (running program-program yang menggunakan banyak memory boleh menyebabkan laptop slow) Sebagai contoh anda buka video editting, photoshop, youtube, illustrator mesti performance akan berkurangan jadi slow atau mungkin “hang’ sebab menggunakan terlalu banyak memory.
 
  1. FILE WINDOWS ATAU REGESTRY CORRUPTED (masalah ini mungkin disebabkan hardisk rosak atau virus) Masalah ini berlaku disebabkan virus, hardisk rosak ataupun anda apa terusik atau tweak folder-folder system tanpa anda sedari.
 
  1. MEMBUKA TERLALU BANYAK OPEN TABS PADA BROWSER (ini memang ramai yang suka buat buka banyak sangat open tabs) Membuka banyak tabs biasanya youtube dan sebagainya kerana ia memakan memory.
 
  1. MENGGUNAKAN PROGRAMS YANG HEAVY DUTY (sebagai contoh aplikasi seperti video editing) Biasa berlaku pada mereka yang menggunaka programs yang memerlukan specifikasi yang tinggi tetapi laptop yang digunakan adalah specifikasi pertengahan.
 
  1. LAPTOP SUDAH DIJANGKITI VIRUS (seperti malware dan sebagainya boleh menjadikan laptop anda slow) Kemungkinan dijangkiti dari pendrive, internet dan sebagainya.
 
  1. BANYAK START UP PROGRAMS YANG RUNNING (contoh startup programs yahoo mail, antivirus, skype dan lain-lain lagi)
 
  1. HARDISK PENUH ATAU HAMPIR PENUH
 
  1. TAK CUKUP MEMORY (RAM)
 
  1. OVERHEATING (lama tak servis komponen laptop cepat panas)
 
APA PERLU DILAKUKAN UNTUK MENYELESAIKAN MASALAH LAPTOP SLOW?
  • Sebahagian dari masalah ini dapat di atasi dengan mengubah sedikit tabiat penggunaan laptop.
  • Ada yang memerlukan anda reinstall kembali operating system yang baru (windows / OS X) yang mana windows sudah corrupt
  • Upgrade RAM jika perlu
  • Menukar hardisk yang telah rosak dengan yang baru dan reinstall windows atau OS X
  • Tukar SSD sekiranya anda mahukan lebih performance dan install Windows atau OS X
  
Di mana lokasi kedai FR Laptop Service?
Anda boleh google map / waze & taip `FR Laptop Service’ Waktu perniagaanSabtu – Khamis       : 9am – 9pmJumaat                       : 9am – 12pm, 3pm – 9pmCuti                             : Cuti AM  
0

Uncategorized
Anda mengalami masalah laptop slow ? masa nak boot windows punyalah slow macam siput. Bukan slow nak boot je nak open file atau dokumen pun makan masa, paling teruk tiba-tiba pulak laptop tu boleh `hang’. Mesti anda bengang rasa macam nak hempuk-hempuk je laptop tu kan.Nak format laptop tapi tak tahu dekat mana? Kami di FR Laptop Service dapat membantu anda menyelesaikan masalah tersebut. Kami ada menyediakan perkhidmatan IT seperti format laptop dan lain-lain servis. 
SERVICE FORMAT/UPGRADE OPERATING SYSTEM YANG DISEDIAKAN:
 
Format clean / format backup
  • WINDOWS 7
  • WINDOWS 8.1
  • WINDOWS 10
 
Basic software yang di installs secara percuma
  • Driver installation (mengikut model laptop)
  • Office Word (untuk memudahkan melakukan kerja-kerja pejabat)
  • Antivirus (untuk melindungi dari virus & malware)
  • PDF Reader (untuk open file format pdf)
  • Media player (open lagu & menonton video)
  • Software web cams
  • Picasa (organize image picture)
  • Winrar
 
KAMI JUGA MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN FORMAT MACBOOK & IMAC
Format Clean / Format Backup
  • Format OS X Yosemite
  • Format OS X EL Capitan
Basic software free:
  • Office Word
 
Antara model laptop yang dihantar kepada kami:
  • Apple (macbook pro / macbook air / imac)
  • Acer
  • Asus
  • HP / Compaq
  • Dell & Alienware
  • Fujitsu
  • Lenovo
  • MSI
  • Samsung
  • Sony
 Ramai pelanggan yang datang ke kedai kami mengadu laptop mereka slow macam siput, ada yang windows corrupt tak boleh nak boot dan macam-macam lagi.Alhamdulilah kami di FR Laptop Service telah menyelesaikan banyak masalah berkenaan laptop slow dan laptop yang mahu di format tidak kira windows 7, 8.1, 10 mahupun format operating system macbook dan imac. 
Di mana lokasi kedai FR Laptop Service?
Anda boleh google map / waze & taip `FR Laptop Service’ Waktu perniagaanSabtu – Khamis       : 9am – 9pmJumaat                       : 9am – 12pm, 3pm – 9pmCuti                             : Cuti AM Anda juga boleh like dan follow facebook FR Laptop Service untuk mendapatkan info terkini seperti tips berkenaan dengan laptop, contest dan juga promosi yang di sediakan oleh FR Laptop Service. 
0

Uncategorized
 Motherboard adalah bahagian penting dalam sistem komputer dan terdiri daripada litar bersepadu. Ia memerlukan penjagaan maksumim dan atas itu anda mencari tempat repair motherboard yang mampu menyelesaikan masalah tersebut. FR Laptop Service menyediakan servis pembaikan motherboard yang jujur dan berkualiti selari dengan tag line kami. 
Kenapa Anda Perlu Menggunakan Perkhidmatan Profesional kami?
Bagi mereka yang berada di Selangor dan Kuala Lumpur, Kedai FR Laptop Service berada berdekatan dengan anda, jika anda mempunyai masalah berkenaan laptop anda boleh datang kepada kami.Di FR Laptop Service, kami berasa bangga sekiranya dapat membantu menyelesaikan masalah dan juga kepuasan pelanggan kami, tidak lupa pada pelanggan setia yang banyak menyokong dari belakang “ribuan terima kasih kepada anda semua yang menyokong kami”.Jangan biarkan masalah motherboard mengganggu kerja anda, kami mempunyai tenaga pakar untuk menyelesaikan masalah tersebut dan percayai. 
Masalah motherboard yang sering dibaiki :
  1. Laptop tak boleh nak ON (NO POWER)
  2. Laptop Auto Shutdown
  3. Laptop Auto Restart
  4. Laptop ON tapi tak keluar gambar (NO Display)
  5. Laptop display macam tv rosak (warna hijau macam cerita matrix)
 Kedatangan anda ke kedai akan di sambut mesra oleh staff FR yang akan bertanyakan masalah berkenaan laptop anda. Ketika ini anda boleh ceritakan masalah laptop tersebut.Setelah mendengar masalah tersebut, troubleshooting akan dilakukan untuk  mengenal pasti punca masalah sebenar.Setelah mengetahui punca sebenar Staff FR akan menerangkan pada anda punca berlaku masalah ini serta berkongsi ilmu dengan harapan ia dapat membantu pelanggan untuk masa hadapan. Di bawah merupakan contoh gambar fan berhabuk dan thermal paste yang sudah kering.(contoh gambar thermal paste kering)(contoh gambar fan berhabuk)
Macam mana boleh berlaku kerosakan pada motherboard?
Kebiasaanya kerosakan motherboard berlaku disebabkan laptop terlalu panas (overheating), kemungkinan disebabkan kegagalan pada fan yang tidak lancar ataupun penggunaan software yang berat seperti graphic design, video editing serta pengguna graphic yang tinggi seperti bermain GAME.Fan gagal berfungsi dengan baik disebabkan oleh kelalaian. Harus ingat laptop juga perlu di servis iaitu servis cleandust, bertujuan untuk mencuci dan membuang habuk pada fan laptop dan sebagainya, tidak lupa juga dengan menukar thermal paste yang sudah kering. Staff FR biasanya mencadangkan servis yang bersesuaian dengan bajet serta kerosakan yang di alami.Sekiranya kerosakan pada motherboard laptop tersebut terlalu serius sehingga kos repair agak tinggi, staff FR akan menasihatkan anda untuk membeli laptop baru. Setiap keputusan terletak di tangan sendiri. 
SEBAB KENAPA ANDA HARUS PILIH FR LAPTOP SERVICE
  1. Kami menawarkan servis yang jujur dan berkualiti.
  2. Harga servis yang berpatutan dan mampu bayar.
  3. Tempoh waranti yang panjang. Bergantung kepada jenis kerosakan.
  4. Servis yang sangat cepat.
  5. Jaminan pulangan wang 100% jika laptop tidak dapat dibaiki.
  6. Menggunakan alatganti (sparepart) yang berkualiti
  7. Layanan staf FR yang mesra.
  8. Sentiasa menjaga hak pelanggan.
  9. FR Runner menyelesaikan masalah tidak sempat datang ke kedai / sibuk / tiada masa.
  10. Bertanggungjawab ke atas kesilapan yang dilakukan oleh staf.
  11. Warantty motherboard 5 Bulan
 FR Laptop Service akan sedaya upaya untuk membantu anda dalam menyelesaikan masalah seperti kerosakan motherboard, mencari alat ganti untuk laptop dan sebagainya. Serahkan kepada kami di FR Laptop Service, insyaallah anda pasti akan berpuas hati dengan servis kami.Selain dari servis yang jujur dan berkualiti, di FR juga anda akan mendapat layanan mesra dengan harga yang berpatutan dan tidak membebankan. Bagi mereka yang tiada masa untuk ke kedai, jangan risau servis runner juga disediakan.Dengan adanya servis Runner yang disediakan oleh FR Laptop Service urusan dapat dilakukan sekiranya anda sibuk dan tiada masa untuk datang ke kedai. 
NAK DATANG KE KEDAI FR LAPTOP SERVICE?
Anda boleh google map / waze & taip `FR Laptop Service’ Waktu perniagaanSabtu – Khamis       : 9am – 9pmJumaat                       : 9am – 12pm, 3pm – 9pmCuti                             : Cuti AM Anda juga boleh like dan follow facebook FR Laptop Service untuk mendapatkan info terkini seperti tips berkenaan dengan laptop, contest dan juga promosi yang di sediakan oleh FR Laptop Service.
0

Uncategorized
Sebelum anda repair motherboard laptop yang rosak itu ada beberapa perkara yang anda perlu tahu supaya anda tidak salah faham.Macam mana nak kita boleh mengenal pasti bahawa motherboard laptop itu rosak atau tidak? 
Tanda-tanda motherboard laptop rosak
  1. Laptop tak boleh nak ON. Tekan berpuluh-puluh kali button ON pun tak menyala.
  2. Laptop boleh ON, tapi display dekat skrin laptop tak keluar. Dah cuba connect dengan external monitor pun tak keluar juga.
  3. Cucuk adepter dekat laptop tak menyala dan cuba tukar adepter baru pun masih sama indicator pada laptop tak menyala.
  4. ON laptop tapi display tak cun, display yang keluar macam tv rosak macam gambar matrix warna hijau.
  5. ON laptop tak sampai 5-10 minit tiba-tiba laptop tu auto shutdown atau auto restart dengan sendiri.
(contoh gambar motherboard) Anda juga boleh melihat suhu laptop anda dengan menggunakan software speecy dimana anda boleh download diri internet. Caranya sangat mudah taip download speecy dalam search bar browser anda.(Contoh gambar software speecy) 
 BAGAIMANA MASALAH INI BOLEH DISELESAIKAN?
Terdapat 5 pilihan yang boleh anda buat : 
  1. Tukar Motherboard yang baru
(untuk penggetahuan anda harga motherboard laptop tak sama dengan desktop. Ini kerana Motherboard laptop jauh lebih mahal ada yang mencecah ribuan ringgit) 
  1. Tukar Motherboard Second hand
Ini berisiko sedikit, seperti anda tahu barang second hand ni bukan semuanya OK. Anda sendiri tak tahu condition motherboard tersebut, kebiasannya ada banyak benda yang tak kena. 
  1. Repair Motherboard
Membaiki komponen atau bahagian yang sudah rosak supaya motherboard tersebut boleh beroperasi seperti biasa. Kelebihanya adalah kos adalah lebih rendah dari tukar motherboard baru. 
  1. Tukar chipset baru
Menukar seketul chipset motherboard yang rosak dengan chipset yang baru dengan harga yang berpatutan dan juga mendapat hasil yang terbaik. 
  1. Beli laptop baru
Ini adalah jalan teraikhir sekiranya motherboard laptop anda tidak dapat di baiki lagi. Ye lah harga laptop sekarang bukan nya murah, aggaran RM1500+++ itu pun bergantung dengan model dan spesifikasi yang anda mahukan. Biasanya ini merupakan jalan yang terakhir. 
APA SEBENARNYA PUNCA YANG MENYEBABKAN MOTHERBOARD LAPTOP ROSAK?
Perkara ini nampak remeh dan ramai yang buat kisah. Masalah utama adalah berpunca dari habuk, lama-lama jika dibiarkan boleh menyebabkan heatsink tersumbat, fan laptop berhabuk hingga menyebab ia tidak berfungsi dengan elok, thermal paste keras. Contoh gambar seperti di bawah :(Gumpalan habuk & debu banyak sampai tersumbat laluan air flow laptop anda tak cun)(Thermal paste pada GPU & CPU kering sebab menyebabkan komponen ni overheating)(Fan laptop kotor banyak habuk, angin tak cukup kuat tu yang lama-lama boleh rosak motherboard) Cara yang terbaik membaiki motherboard adalah tukar terus chipsetnya, dengan ini motherboard ini akan mendapat jantung baru dan akan tahan lebih lama.Pilihan anda di tangan anda dan anda boleh merujuk pada pakar sekiranya masih tidak pasti apa yang perlu anda lakukan. Pergi ke mana-mana kedai laptop berhampiran dengan anda atau anda boleh ke kedai kami FR Laptop Service. 
NAK DATANG KE KEDAI FR LAPTOP SERVICE?
Anda boleh google map / waze & taip `FR Laptop Service’ Waktu perniagaanSabtu – Khamis       : 9am – 9pmJumaat                       : 9am – 12pm, 3pm – 9pmCuti                             : Cuti AM   
0

Uncategorized
Saya paham dengan apa yang sedang anda lalui. Seperti anda saya juga pengguna laptop. Sebagai pengguna, laptop itu ibarat nyawa kita, di situ lah kita melakukan kerja dan mencari rezeki.Laptop yang rosak akan menjejaskan prestasi kita atau menyukarkan keadaan dalam pelbagai aspek anda sebagai student, pekerja, owner business dan lain-lain lagi.Di dalam artikel ini dengan maklumat yang diberikan dapat membantu anda dalam membuat keputusan yang bijak. 
REPAIR MOTHERBOARD YANG ROSAK
Seperti yang anda semua tahu dalam sesebuah laptop, motherboard merupakan komponen yang sangat penting.Motherboard berperanan memegang dan membolehkan komunikasi antara komponen elektronik yang penting dalam sistem, seperti Central Processing Unit (CPU), dan Memory, dan sambungan untuk perkakasan lain.

(contoh motherboard laptop)

 
PELIK MACAM MANA MOTHERBOARD SAYA BOLEH ROSAK?
 

(Gumpalan habuk & debu banyak sampai tersumbat laluan air flow laptop anda tak cun)

(Thermal paste pada GPU & CPU kering sebab menyebabkan komponen ni overheating)

 

(Fan laptop kotor banyak habuk, angin tak cukup kuat tu yang lama-lama boleh rosak motherboard)

 Tertumpah air pada laptop juga boleh mendatangkan kerosakan pada motherboard dan juga komponen elektronik yang lain.Tapi penyebab utama yang menyebabkan motherboard laptop anda rosak adalah berpunya dari overheating dimana aliran udara keluar masuk dari laptop anda tidak cekap yang boleh menjahanamkan laptop kesayangan anda.Saya berikan anda satu scenario, cuba anda bayangkan enjin kereta anda panas sebab anda lupa isi air pada radiator kereta anda. comfirm rosak kereta anda kalau di biarkan aje.Macam tu jugak la dengan laptop anda, untuk mengelakkan dari berlaku masalah seperti ini rajin-rajin la servis laptop anda bersihkan fan dan air flow dari habuk dan jangan lupa tukar thermal paste kalau sudah kering.Kalau tidak yakin untuk buat servis sendiri anda boleh hantar laptop anda ke kedai laptop dan biar mereka yang servis laptop anda. Ini secara tidak lansung dapat mengurangkan risiko motherboard dan overheating dan rosak. 
MACAM MANA NAK KENAL PASTI MOTHERBOARD LAPTOP ANDA ROSAK?
  • Laptop tak boleh nak ON. Tekan berpuluh-puluh kali button ON pun tak menyala.
 
  • Laptop boleh ON, tapi display dekat skrin laptop tak keluar. Dah cuba connect dengan external monitor pun tak keluar juga.
 
  • Cucuk adepter dekat laptop tak menyala dan cuba tukar adepter baru pun masih sama indicator pada laptop tak menyala.
 
  • ON laptop tapi display tak cun, display yang keluar macam tv rosak macam gambar matrix warna hijau.
 
  • ON laptop tak sampai 5-10 minit tiba-tiba laptop tu auto shutdown atau auto restart dengan sendiri.
Tak pasti dengan kerosakan laptop anda? sekiranya anda ada masa terluang anda boleh hantar laptop ke kedai untuk di periksa. 
KOMPONEN APA YANG MENYEBABKAN MOTHERBOARD LAPTOP ROSAK?

(contoh motherboard)

(contoh chipset/graphic chipset)

 Komponen motherboard laptop yang biasa rosak adalah chipset/graphic chipset. Apa tu chipset?Chipset ini penting untuk motherboard. Kalau motherboard itu nadi sesebuah laptop, maka chipset itu ibarat jantung sesebuah laptop. Dimana memikul peranan yang sangat penting. 
ANTARA MASALAH MOTHERBOARD YANG SERING DIBAIKI
  • Laptop tak boleh nak on (NO POWER)
 
  • Laptop autoshutdown  (ON 5-15 MINIT TERPADAM)
 
  • Laptop autorestart (TENGAH GUNA LAPTOP TIBA-TIBA RESTART DENGAN SENDIRI)
 
  • Laptop boleh on tapi display tak keluar (NO DISPLAY)
 
  • Laptop boleh on tapi display macam tv rosak (WARNA HIJAU MACAM CERITA MATRIX)
BOLEHKAH MOTHERBOARD LAPTOP SAYA DI BAIKI LAGI? BERBALOI TAK?
Untuk kepastian sama ada laptop anda yang telah rosak itu masih boleh di repair atau tidak. Repair motherboard kosnya lebih rendah jika hendak dibandingkan dengan membeli laptop baru yang kosnya RM1500++ bergantung pada model dan spesifikasi.Bukan semua orang mampu membeli laptop baru dengan ekonomi yang tidak menentu sekarang, secara tidak langsung dapat menjimatkan kos. Untuk lebih kepastian anda boleh menhantar laptop anda ke laptop berhampiran atau ke kami FR LAPTOP SERVICE. 
  • Salah satu cara untuk menyelesaikan masalah motherboard rosak adalah dengan repair balik motherboard yang rosak itu untuk pulih kembali.
 
  • Menukar chipset yang rosak atau terbakar dengan chipset yang baru supaya laptop boleh beroperasi seperti dahulu.
 
BAGAIMANA MASALAH INI BOLEH SELESAIKAN?
Terdapat lima pilihan yang boleh dilalukan untuk menyelesaikan masalah ini: 
  • Tukar motherboard baru
(untuk penggetahuan anda harga motherboard laptop tak sama dengan desktop. Ini kerana Motherboard laptop jauh lebih mahal ada yang mencecah ribuan ringgit) 
  • Tukar motherboard secondhand
Ini berisiko sedikit, seperti anda tahu barang second hand ni bukan semuanya OK. Anda sendiri tak tahu condition motherboard tersebut, kebiasannya ada banyak benda yang tak kena. 
  • Repair motherboard
Membaiki komponen atau bahagian yang sudah rosak supaya motherboard tersebut boleh beroperasi seperti biasa. Kelebihanya adalah kos adalah lebih rendah dari tukar motherboard baru 
  • Tukar chipset/graphic chipset baru
Menukar seketul chipset motherboard yang rosak dengan chipset yang baru dengan harga yang berpatutan dan juga mendapat hasil yang terbaik. 
  • Beli laptop baru
Ini adalah jalan teraikhir sekiranya motherboard laptop anda tidak dapat di baiki lagi. Ye lah harga laptop sekarang bukan nya murah, aggaran RM1500+++ itu pun bergantung dengan model dan spesifikasi yang anda mahukan. Biasanya ini merupakan jalan yang terakhir.
MANFAAT YANG ANDA DENGAN SERVIS REPAIR MOTHERBOARD
 
  • Dapat menjimatkan kos, daripada membeli laptop baru yang berharga lebih dari RM1500+++ (mengikut specifikasi)
 
  • Selain itu, anda dilindungi ‘insuran’ 5 bulan warranty, satu-satunya kedai laptop di lembah klang.
 
  • Untuk anda yang ada masalah tak ada display, anda akan dapat new set graphic chipset, bukannya reheat (guna semula graphic chipset lama).
 
  • Dengan technician yang berpengalaman, laptop anda akan dibaiki dengan berhati-hati untuk kesan setiap masalah laptop anda.
 
  • Kalau anda risau ambil masa lama untuk repair, jangan risau sebab di FR, servis repair motherboard hanya ambil masa 5-7 hari bekerja untuk siap.
 
  • BONUS tambahan yang anda dapat adalah membership card (seumur hidup)
 
  • Diskaun RM50 pada Hari lahir anda. Kerana anda begitu berharga untuk FR dan kami menghargai anda sebagai pelanggan kami.​
 
  • Selain itu, anda layak dapat diskaun RM10 untuk setiap servis di FR Laptop Service.
 
FR LAPTOP SERVICE JUGA ADA MENYEDIAKAN SERVIS RUNNER BAGI MEREKA YANG TIADA KELAPANGAN DAN SIBUK UNTUK DATANG KE KEDAI
 
NAK DATANG KE KEDAI FR LAPTOP SERVICE?
Anda boleh google map / waze & taip `FR Laptop Service’ Waktu perniagaanSabtu – Khamis       : 9am – 9pmJumaat                       : 9am – 12pm, 3pm – 9pmCuti                             : Cuti AM Anda juga boleh like dan follow facebook FR Laptop Service untuk mendapatkan info terkini seperti tips berkenaan dengan laptop, contest dan juga promosi yang di sediakan oleh FR Laptop Service.
2

Uncategorized

(gambar motherboard)

Motherboard  juga di kenali sebagai main board, system board, logic board atau mobo. Berperanan memegang dan membolehkan komunikasi antara komponen elektronik yang penting dalam sistem, seperti Central Processing Unit (CPU), dan Memory, dan sambungan untuk perkakasan lain.Motherboard  biasanya mengandungi sub-sistem penting seperti Central Processor, chipset , input/output dan memory controller, interface connector, dan juga integrated komponen untuk kegunaan umum.
CARA UNTUK DETECT MOTHERBOARD ROSAK?
  1. Laptop tak boleh nak ON. Tekan berpuluh-puluh kali button ON pun tak menyala.
  2. Laptop boleh ON, tapi display dekat skrin laptop tak keluar. Dah cuba connect dengan external monitor pun tak keluar juga.
  3. Cucuk adepter dekat laptop tak menyala dan cuba tukar adepter baru pun masih sama indicator pada laptop tak menyala.
  4. ON laptop tapi display tak cun, display yang keluar macam tv rosak macam gambar matrix warna hijau.
  5. ON laptop tak sampai 5-10 minit tiba-tiba laptop tu auto shutdown atau auto restart dengan sendiri.
APA PUNCA MOTHERBOARD LAPTOP BOLEH ROSAK?
 
  • ON LAPTOP UNTUK JANGKA MASA YANG LAMA
Kebanyakkan orang kalau dah on laptop tu mesti lebih dari 5 jam betul tak? Kebiasaanya kalau anda melakukan kerja-kerja di laptop mengambil masa yang lama. Disebakan perkara ini laptop panas dan boleh menyebabkan motherboard laptop anda rosakDinasihatkan kalau anda ingin menggunakan laptop untuk jangka masa yang lama, elok anda berhenti seketika dan matikan laptop tersebut. Biar laptop dan komponen didalamnya itu sejuk, lepas itu anda boleh sambung kerja anda. Ini sedikit sebanyak dapat mengelakkan motherboard laptop dari cepat rosak. 
  • KIPAS LAPTOP TIDAK BERFUNGSI DENGAN BAIK
Dekat  dalam laptop sekurang-kurangnya ada 1 – 2 kipas, bergantung pada jenis laptop. Kipas memainkan peranan yang sangat penting. Fungsi kipas ni untuk menyejukkan processor, graphic chipset dan komponen-komponen lain yang ada kat dalam laptop dari overheating.Overheating boleh menyebabkan komponen motherboard panas dan paling teruk ia mampu merosakkan motherboard sekiranya masalah ini tidak diatasi.Sebab kipas laptop tidak berfungsi dengan baik, ada kemungkinan debu-debu habuk banyak melekat. Lagi satu kemungkinan kipas laptop rosak dan ia gagal berfungsi seperti biasa. Kalau korang ada alami problem ni saya nasihatkan agar korang check kipas laptop. 
  • MAIN GAME TERLALU LAMA
Perkara ni confirm ramai yang buat. Ramai orang kat luar sana minat bermain permainan video game kat pc / laptop. Ye la siapa yang tak suka main game. Untuk bermain game memang ada laptop yang dicipta khas untuk bermain game dan mempunyai spec yang tertentu.Apa yang terjadi ketika korang main game, hardware seperti CPU, GPU dan RAM akan berkerja dengan lebih keras. Apatah lagi kalau game yang korang main tu memerlukan graphic yang tinggi.Disebabkan komponen-komponen laptop ni berkerja dengan keras sudah pasti komponen tersebut akan menjadi panas. Sekiranya korang pengemar video game saya nasihatkan beli laptop yang khas untuk gaming, lebih baik lagi kalau pakai PC. Sebab PC boleh upgrade macam-macam berbanding laptop. 
  • GUNA LAPTOP ATAS PERMUKAAN FABRIK
Kenapa tak boleh guna atas fabrik? Sebab bila guna laptop kat permukaan fabrik, contoh tilam atau bantal, ini akan menghalang/menganggu air flow laptop.Bila air flow tak cun mula la komponen-komponen kat dalam laptop suhu meningkat sebab laluan udara kena halang. Suhu yang panas adalah musuh utama komponen laptop, sebab komponen dalam tu amat sensitif.Ada kemungkinan motherboard boleh rosak jika tabiat ini tidak dibendung. 
  • MELETAKKAN MINUMAN BERDEKATAN DENGAN LAPTOP ANDA / TERTUMPAH AIR / MASUK AIR
Perkara ini ramai di antara kita suka lakukan. Dengan meletakkan makanan atau minuman berhampiran dengan laptop. Ini merbahaya untuk laptop anda dimana minuman tersebut tertumpah pada laptop boleh menyebabkan kerosakan yang kecil atau besar.Komponen elektronik sememangnya tidak ngam dengan cecair atau air. Peratusan untuk motherboard yang rosak disebabkan terkena cecair atau air untuk di repair adalah 50/50 bergantung pada tahap kerosakkan pada motherboard terbsebut. 
  • TIDAK TANGGALKAN BATERI SEKIRANYA ANDA SEDANG MELAKUKAN KERJA SAMBIL MENGECAS.
Ini adalah sangat tidak baik untuk laptop anda. Tidak menanggalkan bateri sambil guna direct power dan anda sedang melakukan kerja, boleh menyebabkan bateri dan laptop anda itu sendiri untuk rosak cepat.Ini kerana direct power sekali dengan bateri charging dan sambil bermain laptop menyebabkan laptop tu panas yang lebih dari biasa. Anda perlu tahu dimana suhu dan haba yang panas merupakan musuh utama laptop.Nampak remeh tapi lama-lama kesan yang akan berlaku pada laptop anda adalah bateri dan motherboard laptop boleh rosak. Sekiranya anda kerap melakukan perkara seperti ini untuk jangka masa yang lama. 
  • TIDAK PERNAH CHECK ATAU MENUKAR THERMAL PASTE YANG TELAH KERING
Thermal paste memainkan peranan penting bertujuan untuk menyejukkan chipset anda, kebiasaanya ia disapukan di bahagian chipset motherboard anda. thermal paste yang sudah lama tidak ditukar akan menjadi kering dan menyebabkan thermal paste itu tidak dapat berfungsi dengan baik.Sekiranya thermal paste yang sudah kering dan tidak ditukar akan mendatangkan masalah untuk jangka masa akan datang. Simpton berlaku korosakan pada motherboard akan berlaku dari masa ke semasa.  Sekiranya terdapat tanda-tanda seperti di atas, saya menasihatkan anda untuk membawa laptop tersebut ke kedai komputer berdekatan dan bertanya pada merekar yang pakar supaya memeriksa laptop itu atau menghantar laptop tersebut kepada kami FR Laptop service untuk di periksa. 
NAK DATANG KE KEDAI FR LAPTOP SERVICE?
Anda boleh google map / waze & taip `FR Laptop Service’ Waktu perniagaanSabtu – Khamis       : 9am – 9pmJumaat                       : 9am – 12pm, 3pm – 9pmCuti                             : Cuti AM
0

Uncategorized
Kerosakan motherboard laptop sudah sinonim untuk semua orang di luar sana. Ramai diantara pengguna laptop di luar sana mengalami masalah ini. Anda diantara mereka yang buntu apa yang patut mereka lakukan. Pengguna mempunyai dua pilihan sama ada repair laptop atau membeli laptop yang baru.Repair motherboard laptop yang rosak akan terjadi sekiranya tuan punya laptop bersetuju untuk melakukan servis tersebut. Ini sedikit sebanyak dapat menjimatkan kos jika di bandingkan dengan kos membeli laptop baru dianggar RM1500++ bergantung pada model dan specifikasi.Sekiranya kos membaiki motherboard itu sangat tinggi kebanyakkan kedai pakar akan menasihatkan anda untuk tidak meneruskan servis kerana tidak berbaloi. Mereka juga memberikan cadangan untuk membeli laptop baru.Jadi apa yang perlu anda buat? Mencecah itu lebih baik dari di ubati. Jadi anda perlu mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengurangkan risiko berlaku kerosakan motherboard. 
TANDA-TANDA MOTHERBOARD LAPTOP ANDA ROSAK
 
  1. Laptop tak boleh nak ON. Tekan berpuluh-puluh kali button ON pun tak menyala.
 
  1. Laptop boleh ON, tapi display dekat skrin laptop tak keluar. Dah cuba connect dengan external monitor pun tak keluar juga.
 
  1. Cucuk adepter dekat laptop tak menyala dan cuba tukar adepter baru pun masih sama indicator pada laptop tak menyala.
 
  1. ON laptop tapi display tak cun, display yang keluar macam tv rosak macam gambar matrix warna hijau.
 
  1. ON laptop tak sampai 5-10 minit tiba-tiba laptop tu auto shutdown atau auto restart dengan sendiri.
 
  1. Indicator laptop anda berkelip-kelip
 
APAKAH LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG BOLEH ANDA LAKUKAN
  1. Jangan main laptop atas permukaan fabric (katil,tilam,bantal dan lain-lain sebab menghalang laluan udara).
 
  1. Jauhkan laptop anda dari cecair seperti air minuman dan sebagainya.
 
  1. Lakukan servis clean dust & thermal paste sekurang-kurangnya 6 bulan sekali (untuk mengelakkan dari kipas laptop penuh dengan gumpalan habuk dan thermal yang kering perlu ditukar)
 
  1. Jangan on laptop terlalu lama. (5 jam keatas tanpa henti, kalau boleh off laptop tu 30minit supaya laptop tu tidak panas)
 
  1. Tanggalkan bateri laptop sekiranya anda mahu menggunakan laptop untuk jangka masa panjang sambil menggunakan charging adepter. (bateri panas, boleh jadi overheating)
 
  1. Gunakan direct fan disebelah kiri atau kanan laptop anda (direct fan macam ni anda boleh beli di kedai accessory laptop, dan membantu menyejukan laptop anda)
 
  1. Jangan main di kawasan yang panas (suhu dan haba yang panas merupakan musuh utama laptop anda)
 
  1. Elak dari menggunakan extension cord yang berlebihan (takut berlaku power circuit)
 
  1. Jangan minum atau meletakkan cecair berdekatan dengan laptop anda (tertumbah cecair pada laptop nanti boleh mendatang lagi banyak masalah)
 
  1. Pastikan Fan laptop anda berfungsi (kegagalan fan rosak boleh mengakibatkan motherboard terbakar sebab overheating)
 
  1. Jangan biarkan komputer anda panas melampau atau overheat terutama bagi laptop yang berprosesor AMD/ATI (model ini cepat panas berbanding nvidia dan intel)
 
  1. Jauhi laptop anda dari anak-anak yang masih kecil. Ini terbukti bahawa peratusan untuk mereka yang meletakkan laptop dimana anak-anak kecil boleh akses, berkemungkinan besar boleh menyebabkan laptop itu boleh rosak.
 Ini kerana tiada orang dewasa yang mengawasi mereka ketika itu. Mungkin laptop tersebut terjatuh, dipijak-pijak, tertumpah air dan sebagainya.Jika anda kurang pasti atau samar-samar anda boleh berjumpa dengan pakar atau ke kedai laptop yang berhampiran dengan anda atau hantar ke FR Laptop Service kami sedia membantu. 
NAK DATANG KE KEDAI FR LAPTOP SERVICE?
Anda boleh google map / waze & taip `FR Laptop Service’ Waktu perniagaanSabtu – Khamis       : 9am – 9pmJumaat                       : 9am – 12pm, 3pm – 9pmCuti                             : Cuti AM
0

PREVIOUS POSTSPage 2 of 7NEXT POSTS