Cara Untuk Tingkatkan Jangka Hayat Bateri Mac – Part 1

Share on facebook
Share
Share on whatsapp
Share

Dari masa ke semasa, teknologi apple meningkat dan produk seperti MacBook semakin maju dan setiap tahun design akan bertukar dan semakin nipis, akan tetapi jangka hayat untuk bateri tersebut masih di tahap yang sama. Ini membuatkan sesetengah pengguna tegar produk tersebut berasa hairan.

Produk MackBook yang berada dipasaran sekarang ini sangat hebat dari segi performance, tahap hayat bateri masih sama seperti model yang sebelumnya. Kadang-kadang 4 jam jangka hayat bateri dari MacBook Pro tidak mencukupi.

Jadi apa yang anda boleh lakukan?

1. UPDATE TO LATEST OS

Berkenaan MacBook Pro 2016 kebanyakkan mengalami masalah paparan bateri yang tidak tepat

isu paparan turun naik bateri boleh diselesaikan dengan update latest MacOS Sierra, sekiranya MacBook Pro anda keluaran 2016 dan menghadapi isu berkenaan bateri, apa yang patut anda lakukan dahulu adalah update latest OS dan software. Ini kerana terdapat bugs pada software.

2. CHECK KONDISI BATERI

Jika anda mengalami masalah dengan jangka hayat beteri, terutamanya jika MacBook anda mati dalam masa kurang dari 1 jam, maksudnaya bateri anda perlu di tukar. Sekiranya Mac anda still anda warranty saya nasihatkan pergi Mac care center untuk check.

Anda boleh check Mac dengan cara, klik gambar bateri icon dekat menu bar sambil hold key option.

Sekiranya paparan Condition Normal, jadi bateri itu tiada masalah. tetapi sekiranya bateri itu bermasalah, akan ada paparan Replace Soon. Itu bermaksud anda perlu tukar bateri Mac anda.

3. BERALIH KE SAFARI BROWSER

Serius, ini adalah satu-satunya perkara yang akan memberi impak yang sangat ketara terhadap penggunaan bateri anda. Mudah sahaja anda hanya perlu beralih kepada safari browser dari chrome boleh meningkatkan hayat bateri anda dengan 1-2 jam bergantung pada tahap penggunaan anda.

Saya telah menggunakan kedua-dua browser ini safari dan chrome. Berlaku perbezaan yang sangat ketara semasa menggunakan chrome dan safari. Sebab inilah saya bertukar kepada browser safari.

4. CUSTOMIZE ENERGY SAVER MODE

MacOS dilengkapi dengan Energy Saver Mode bertujuan untuk membantu anda memaksimakan penjimatan hanyat bateri. Dalam system preferences, pilih energy saver.

  • Dari slide bar, anda boleh set masa berapa lama screen akan menyala sebelum terpadam sekiranya anda tidak menggunakannya.
  • Pada setting dibawah tick slightly dim display when on battery power dan tick put harddisk to sleep when possible.
5. DIM YOUR SCREEN

Percaya atau tidak, skrin laptop adalah salah satu daripada komponen yang banyak menggunakan kuasa bateri. Lebih cerah brightness skrin laptop anda lagi banyak kuasa bateri yang digunakan bergantung pada level brightness anda.

Anda boleh lakukan dengan menggunakan function F1 dan F2 pada keyboard. Anda juga mungkin mahu disable function automatic brightness. Pergi ke system preferences > pilih display.

Share on facebook
Share
Share on whatsapp
Share

Urgent nak repair laptop? Isi form di bawah. Cik Ain akan whatsapp anda dalam masa terdekat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top