6 SOFTWARE PORTABLE APPS YANG MENARIK

Share on facebook
Share

Portable app adalah versi (lite) untuk perisian tersebut yang saiz program lebih kecil dan ringan.  Selain menawarkan lebih banyak fleksibiliti dan juga security semasa anda menggunakan public komputer (seperti komputer di makmal atau perpustakaan).

Satu lagi kelebihan portable apps ini dapat mengurangkan bilangan aplikasi yang anda install dan juga menjimatkan space komputer dan laptop. Tetapi portable apps mana yang terbaik? Terdapat begitu banyak portable apps di luar sana untuk dipilih.

 

AUDIO & VIDEO PLAYER

 

  • VLC PLAYER

VLC Player sangat popular kerana kemampuannya untuk mengendalikan hampir semua format fail video yang anda buka dengan menggunakan VLC. Ia memainkan DVD, video streaming, dan music.

 

  • MPLAYER

Media player ini terkenal kerana developer yang sentiasa aktif untuk mengembangkan lagi feature apps ini dimana anda boleh mempunyai dua sari kata pada skrin pada masa yang sama, bersebelahan.

Ini adalah baik untuk mereka yang mahu belajar bahasa negara lain, sebagai contoh sarikata ibunda disebelah kiri dan sarikata bahasa lain disebelah kanan skrin.

 

  • AIMP

AIMP adalah aplikasi yang menarik, yang meyokong pelbagai jenis file format, mempunyai pelbagai playlist, audio converting, sorting tags, mudah dan user friendly interface dan ia juga ada fungsi sebagai jam penggera (alarm clock).

 

  • FOOTBAR2000

Antara media player yang bagus, mempunyai skins yang berbeza, playlist, dan mempunyai keupayaan untuk memainkan audio. Ia menyokong pelbagai jenis format, dan anda boleh customize keyboard shortcut.

 

AUDIO EDITOR & EXTRACTOR

 

  • AUDACITY

Jika mengedit audio adalah perkara yang anda selalu buat, jadi Audacity harus ada dalam senarai anda. Senang untuk cut, copy, splice dan mix audio, record live files, tukar speed dan pitch recording, import/export file format. Anda juga boleh buat ringtone untuk smartphone anda dengan menggunakan aplikasi ini.

 

COMMUNICATION

 

  • SKYPE

Aplikasi instant messaging dan video call. Sekarang skype diintegrasikan ke dalam Xbox, dan semua akaun Windows Live Messenger boleh di akses dari skype interface.

Buat panggilan percuma ke pengguna skype lain, caj bayaran murah untuk panggilan ke landline dan telefon bimbit, anda juga boleh menghantar SMS tetapi memerlukan kredit.

 

Ini adalah beberapa software portable apps yang menarik mengikut pendapat saya. Terdapat banyak lagi software portable apps yang menarik di luar sana yang mungkin ada di antara anda yang menggunakannya.

Share on facebook
Share

Urgent nak repair laptop? Isi form di bawah. Cik Ain akan whatsapp anda dalam masa terdekat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top