Uncategorized

5 Cara Lindungi Data Daripada Ransomware

Anda bimbang tentang ransomware, tetapi tidak tahu bagaimana cara untuk melindungi diri anda. Jangan risau, ikut 5 cara ini untuk melindungi data anda daripada digodam oleh mereka yang tidak beretika.Apa itu ransomware? Merupakan perisian yang berniat jahat, secara umum yang dipanggil malware, yang encrypts data anda. Jika ini berlaku, anda akan menerima message atau e-mail dari hacker dan meminta sejumlah wang yang tidak masuk akal, untuk decrypt kembali data anda.

Antara langkah pencegahan yang boleh diambil:-
1. Buat backup data
Hacker mahu menyekat anda dari akses data anda, tetapi jika anda mempunyai salinan backup data, anda terselamat dan mereka sudah tewas. Pastikan backup data itu bukan didalam laptop anda tapi di external harddisk atau di cloud storage.
 2. Pastikan windows sentiasa updated
Apa sahaja platform yang anda gunakan, desktop, smart phone, laptop, pastikan operating system sentiasa di update dan upgrade. Sekiranya anda disable windows update, enable kembali supaya ia boleh running latest version.
3. Mengesan fail yang mencurigakan
Satu cara untuk mencegah ransomware dan malware yang lain adalah dengan menggunakan mata. kebanyakan malware mempunyai pelbagai file extension ( sebagai contoh .PDF .EXE yang berkemungkinan boleh bahayakan data anda. Pastikan antivirus anda berfungsi, kerana jika dapat dikesan antivirus akan delete software tersebut.
4. Menggunakan mail filtering
Pada tahun 2016 anda tidak mungkin menggunaka desktop email client yang tidak mengimbas message yang masuk seperti malware. sekiranya tiada sekurang-kurangnya anda filter, delete, email yang mempunyai fail EXE. Jika anda menerima dari email anda jangan buka langsung.
5. Menggunakan suite keselamat internet ( internet security )
Adalah lebih sekiranya anda mempunyai perlindungan daripada perisian internet security supaya dapat mencegah. Perisian free internet security merupakan tool yang bagus dimana setiap website yang anda layari akan di scan dan, akan tetapi anda perlu mempertimbangkan dengan menggunakan perisian internet security yang berbayar kerana ia lebih hebat berbanding yang percuma.